Posts

Showing posts from 2013

PANGKOR ISLAND

Image
Assalamualaikum. baru2 ni smpena tamat STPM, aq dngn abang agkat aq g bercuti sma2 tp xda la pergi jauh2. kita owg cuma g Pulau Pangkor je. Alhamdulillah masa kita owg dkat sana kita owang enjoy sangt n ni boleh dikatakan first time aq g travel tanpa family aq. walaupung first tu ssh sikit (sbb x prnah sampai dgan naik bas) tp bila dah smpai dkat pkan lumut, best sangat n x sabar nk sampai ke pangkor. abg agkat aq ckp kita owg backpack ni sbb nk ajar aq cara nk manage travel. lain kali kalau nk g mna2 xda la ssh sangt... hahaha...
bila sampai dkat sana, first yg kita owag rsaukan ialah HOTEL, sbb sblum kta owag g, kta owag x smpat pn nk booking hotel. bila seach kt internet smua full.. takut jgk kita owag tapi bila sampai sana nasib baik ada Hotel Purnama, Teluk Nipah. cuma mahal sikit la. RM127 semalam. tp kalau bukan waktu cuti sekolah rm90 smlam.









tapi kita owag dkt sana semalam je. ari ahad kita owg g lepak dkat LUMUT plak. jalan2 dkat bazar lumut. tngak apa yang menarik. kita lepa…

TOPENG PERWATAKAN

Image
Assalamualaikum
aku rasa semua orang di muka bumi Allah S.W.T ini mempunyai sahabat atau seseorang yang begitu rapat dengan diri dia (keluarga x termasuk). psti semua orang ada seseorang yang akan menjadi tmpat untuk meluahkan perasaan sedih dan gmbira yang terbuku dalam hati korang semua kan? tp perlukah kita berubah menjadi seseorang yang bukan diri kita semata-mata untuk memastikan mereka terus selesa berada di samping kita tanpa mengambil kira akan perasaan kita sendiri? kdang2 soalan ni akan timbul jauh di fikiran aq bila aq memikirkan dan membayangkan wajah2 sahabat2 aq.
aq tulis psai benda ni sebab ada juga di kalangan sahabat dan kawan2 aq yang begitu sanggup berubah menjadi seseorang yang padahal dia sendiri tidak selesa dengan perwatakan itu. tapi dia snggup supaya orang lain terima dia. namun, bagi pendapat aq kita sepatutnya x perlu mengubah diri kita semata2 untuk menjaga hati orang lain kerana sepatutnya mereka yang perlu menerima kita seadanya diri kita. bagi aq, aq beg…

LAST DAY

Image
Assalamualaikum... Akhirnya, tamat sudah aq bergelar sebagai seorang budak sekolah yang masih pakai uniform sekolah. isnin lepas ari last aq pakai seluar putih n baju putih. aq sekrang dah tamat form SIX. tapi aq rasa sedih jugak lah sbb lpas ni kami xkan jmpa lagi. segala memori dekat sekolah akan jadi kenangan yang paling berharga untuk kami terutamanya diri aq sndiri. semua cikgu2 yang stia mengajar kami dan memberi kami ilmu untuk terus berjaya dalam hidup tak akan dilupakan... Insyallah... kami tak akan berjaya tamat sebagai seorang pra-universiti tanpa usaha gigih mereka mengajar kami walaupun pada hakikatnya kami ni bukan pelajar yang baik (dalam kelas x fokus pn) hahaha..... siap cikgu bagi warning dalam kelas bila cikgu mngajar. tp kadang2 cikgu pn join sekali kta owang buat lawak. hehehe.... kenangan yang sungguh indah....



LAST TANGGAP GAMBAR BERSAMA (02.12.2013)

BLOG KHAS

assalamualaikum... dah lama aq x update aq pnye blog ni. biasalah sekarang ni sibuk sikit dengan final exam stpm.. insyallah lagi dua paper aq aku tamat sekolah menengah dengan rasminya. sekarang lah masanya mengimbau kembali kenangan sepanjang aq masuk form six ni. da yang suka dan da yang duka. tp sekarang aq bukan nk kongsikan kisah sekolah aq, aq cuma nk bagi tau aq da buat blog lagi satu yang aq khaskan untuk semua penulisan aq. aq sekarang ni macam seronok plak nk tulis kisah owang2 yang disekeliling aq dan menjadi satu cerita yang sering owang impikan untuk terjadi dalam hidup mereka. tapi aq bukanlah macam owag lain sebab aq pun da masukkan cerita yang bukan menjadi satu budaya owang timur macam kita ni. (kowang2 pham2 la). x bermakna aq sokong cuma mereka juga manusia. jadi aq saja suka2 tulis mengenai merek. dan kepada siapa yang ingin baca pa yang aq tulis, bleh klik kat link bawah ni tuk tngak blog aq lagi satu. (anak marzuki story)

http://anakmarzukistory.blogspot.com/

HATI

kehadirannya bagaikan mimpi,
mimpi yang menjadi impian diri,
namun hati harus mempercayai,
engkau wujud menjadi realiti.

mimpi yang indah hanya seketika,
kerna aku hanyalah kedua,
tiada yang sempurna selain dia,
yang mampu memberi engkau segalanya.

engkau pergi ketika gembira, 
pergi diam tanpa berita,
mulut diam tidak mampu berkata,
kerana aku hanyalah satu boneka.

wajahmu sentiasa di hati,
harapan penuh engkau kembali, 
setiap tempat kita lalui,
menggamit memori yang telah pergi.

bila hati mulai kian reda,
dari gelora rindu yang membara,
engkau kembali bagaikan tiada dosa,
umpama bidadari yang suci lagi mulia.


RAHSIA (BAB 4)

BAB 4 : KAMPUNG SILAH             Ahli jemaah Surau Kampung Silah mulai kelihatan bersantai di perkarangan surau sambil berbual bersama jemaah yang lain setelah selesai menunai solat fardu Isyak. Dari pintu hadapan surau kelihatan susuk tubuh Pak Husin, Adam, Amran dan Hafis yang merupakan adik bongsu kepada Adam. Jemaah surau yang sedang berbual di tangga surau berasa hairan kerana mereka tidak pernah melihat Amran sebelum ini di kampung mereka itu dan tambah menghairankan selama keluarga Pak Husin menetap di kampung itu, mereka tidak pernah dikunjungi oleh sesiapapun melainkan penduduk kampung itu sendiri.             Pak Husin yang sedang menuruni tangga dapat merasakan bahawa sesetengah jemaah surau memerhatikannya dengan penuh persoalan di minda mengenai susuk lelaki yang baru sahaja hadir dalam keluarga mereka itu. Pak Husin yang Baru sahaja ingin menyarungkan kasut di kaki kanannya mulai terdengar akan namanya dipanggil oleh salah seorang jemaah surau itu.             “Pak Husin! …

TAMAT FORM 6

Image
insyallah 2hb12 merupakan tarikh akhir aq digelar sebagai budak sKolah dan upper six. sedih rsanya bila tringgat yang akan tinggalkan sekolah yang tujuh tahun menjadi tempat aku belajar. dkat SMKJJ lah aq kenal erti PERSAHABATAN, MUSUH, RAKAN, KASIH, n macam2 lagi lah. n bagi form 6 plak walaupun hanya satu tahun stengah je aq bersama dengan kwan2 aq ni, tp aq masih akan rindu mereka lepas tamat skolah nnt. depa banyak tlag aq dari segi pbs, belajar n mcm2lah yang ssh aq nk ckap. kat form6 ni la ada pergaduhan, bermsam muka, tidak puas hati n paling best kelas yang paling riuh. kepada smua rakan 6A1, aq nk mntak maaf kalau da wat salah n silap pd korang n aq doakan kita semua akan berjaya dalam hidup. Isnyallah... truskan usaha anda... CHAIYOK..... CHAIYOK....

ENCIK SUBRA (SEJARAH n GURU KELAS 2013)
ENCIK CHANDRAN (PENGAJIAN AM)
ENCIK FANDAUS (PENGAJIAN PERNIAGAAN)
PUAN HASHIMAH (BAHASA MELAYU)
PUAN ZAMILA (MUET n GURU KELAS 2012)



MAJLIS PRA-GRADUASI SPM n STPM (27.10.2013)

MISKIN dan KAYA

sebelum ni ada seorang hamba  Allah S.W.T cakap kat aq yang sebenarnya bila kita mnjadi seorang yang miskin lebih seronok dari kita menjadi seorang yang kaya. bagi pendapat dia, bila kita mnjadi seorang yang miskin, kita dapat menganal erti persahabatan yang tidak mungkin diperolehi sekiranya kita kaya. bila miskin, kita akan kenal erti perkongsian, bantu membantu, share, tong-tong n macam2 la. tapi bila kita  kaya, dinafikan yang berkemungkinan yang semua orang di sekeliling mempunyai niat yang lain atas hubungan persahabatan. jadi kalau kita hidup miskin pun, mungkin smuanya ada hikmah disebaliknya. insyallah.
tp ni x bermaksud yang jad owang kaya x elok ye? x slah kalau kita bekerja keras untuk berhijrah dari hidup yang miskin atau sederhana kepada hidup yang lebih senang atau kaya.

RAHSIA (BAB 3)

BAB 3 : PERTEMUAN Hari ini sudah genap sebulan Adam bekerj sebagai pembantu peribadi Amran. Kemana sahaja yang Amran pergi, Adam akan mengikuti dengan penuh patuh. Kini dia sudah biasa dengan persekitaran yang mewah kerana setiao tempat yang Amran pergi adalah tempat yang bertaraf tinggi jadi dia perlu membiasakan diri untuk tidak nampak kekok. Genap sebulan juga menandakan bahawa hari ini adalah hari akan mendapat gaji. Macam-macam perkara yang terlintas difikirannya untuk dibeli dan dibawa ke kampung dan diberikan kepada keluarga. Terbayang di fikirannya memikirkan kegembiraan yang akan terukir di wajah ibu dan ayahnya apabila dia pulang membawa keperluan yang tidak pernah keluarga mereka rasai. Adam telah memohon cuti kepada Amran kerana dia ingin pulang ke kampung untuk melawat keluarganya yang sudah lama tidak berjumpa. Adam meminta cuti selama tiga hari untuk melepaskan rindu kepada keluarga. Amran memahami penderitaan yang dialami oleh Adam kerana telah berjauhan dengan keluarga y…

RAHSIA (BAB 2)

BAB 2 : JAWATAN KOSONG Setelah Amran sampai ke pejabat, segala masalah keluarga yang dihadapinya diletakkan di tepi kerana Amran tidak mahu masalah yang dihadapi menganggu kualiti kerjanya. Seluruh kakitangan Amran mengetahui bahawa Amran merupakan seorang ketua dan juga bos yang mempunyai wawasan yang tinggi dalam mencapai apa yang dia inginkan. Amran merupakan seorang lelaki yang akan menumpukan sepenuh perhatian dalam sesuatu perkara sekiranya dia menginginkannya. “Tuan, seorang lelaki sedang menunggu di luar untuk ditemuduga bagi jawatan kosong yang kita siarkan tu. Boleh ke dia masuk?”. Pekerjaan yang dilakukan oleh Amran terhenti apabila setiausahanya memasuki bilir kerjanya. Lantas baru teringat di fikirannya bahawa dia pernah menyuruh setiausahanya menyiarkan jawatan kosong yang terdapat di kilangnya di dalam ahkbar untuk mencari pengganti yang baru. Pekerja yang lama telah berhenti akibat usia yang telah lanjut menyukarkan pekerja tersebut untuk melakukan tugas-tugas yang berat …

PENERIMAAN

aq bukanlah seorang yang terlalu baik untuk menghukum dan mengadili kebaikn orang lain. tapi kerana perkara ini telah berlaku dlam kehidupan aq membuatkan aq ingin memberi tahu apa yang sepatutnya. apa yang aq lihat manusia zaman sekarang (terutama golongan melayu tetapi tidak smua) kurang mempunyai nilai kemanusiaan dalam diri mereka. aq bukan lah nk ckp yang aq ada nilai yang baik tp jika owang tidak mampu atau mempunyai kekurangan dari segi fizikal perlukah kita membuli atau tidak mempedulikan perasaan mereka?  walaupun pada zahirnya mereka mempunyai kekurangan, tetapi mereka masih mempunyai perasaan dan mereka juga manusia biasa seperti kita. kadang kala owang yang mempunyai kekurang ini lagi mampu hidup berdikari berbanding orang yang cukup segalanya kerana mereka sedar jika meminta bantuan dari golongan yang sempurna seperti kita tidak akan dilayan atau dibantu pun (tidak semua ok?), apa yang abang agkat aq cakap mereka ini hanya hidup dengan bantuan sesama mereka sekiranya mere…

RAHSIA (BAB 1)

BAB 1 : KELUARGA
Pagi itu keluarga Amran memulakan kehidupan harian mereka seperti biasa. Amran sudah bangun dari tidur sejak awal lagi. Sebelum mandi, Amran membuka komputer ribanya untuk memeriksa email sekiranya terdapat sebarang perkhabaran dari rakan sekerjanya di pejabat mengenai projek yang sejak mereka usahakan. Amran merupakan seorang lelaki yang mempunyai kerjaya yang amat berjaya. Dia merupakan seorang usahawan yang sedang mengusahakan kilang perabot yang amat terkenal dalam kalangan masyarakat terutama di negara Malaysia dan Indonesia. Amran mempunyai sebuah keluarga yang bahagia. Amran memiliki sepasang cahaya mata yang dikuniakan oleh-Nya kepada keluarga. Anak yang pertama sedang bersedia untuk menduduki ujian STPM yang akan menjelang akhir tahun ini. Pelbagai usaha dilakukan oleh Amran untuk memastikan anak sulungnya itu berjaya dalam kehidupannya. Namun, realitinya apa yang dirancang tidak terjadi. Anak sulung amran yang bernama Khairi lebih gemar melakukan apa yang dia …

RAHSIA

hai beb. aq ingat aq nk cuba la jugak wat novel dekat blog aq ni... hahaha.... aq skarang dah mula tulis tap baru je wat sikit. aq harap kowang suka membacanya bila aq masukkan nanti. tapi telebih dahulu aq nk mintak maaf sebab jalan ceritanya mungkin kowang x suka sbb dia belainan dengan cerita novel cinta yang kowang slalu baca tu. jadi aq nk cakap awal2 sblum korang mula membaca cerita ni tlong bukak pikiran dan hati kowg seluas2nya nya. apa yang buruk ditinggalkan dan apa yang baik dijadikan sebagai tauladan. jgn pulak kowang buat yang sebaliknya. hehehe... sebagai intro, aq masuk kan sdikit dari bab satu novel aq ni ye? yang selainnya nanti bila aq mula siap banyak sikit nanti. BTW tajuk novel aq ni ialah RAHSIA...


Amran mempunyai sebuah keluarga yang bahagia. Amran memiliki sepasang cahaya mata yang dikuniakan oleh-Nya kepada keluarga. Anak yang pertama sedang bersedia untuk menduduki ujian STPM yang akan menjelang akhir tahun ini. Pelbagai usaha dilakukan oleh Amran untuk memast…

I'M BACK!!!

Image
dah lama aku x berceloteh kat blog aq ni... aq sibuk sikit dengan PBS Pengajian Perniagaan n Bahasa Melayu untuk semester tiga ni. so aq kekurangan masa nk menulis dekat blog ni. hehehe... now, i just have one month to prepare before get in examination hall... omg.... im so panic.... aq harap pada mereka yang ambik STPM bg tahun 2012/13 berjaya dengan cemerlang dalam exam korang ok??? do your best to catch your dream....  n SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDIL ADHA @ HARI RAYA HAJI kepada smua umat ISLAM....

AIDIL FITRI

Image
SALAM AIDIL FITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN



NOVEL GRAFIK @ GEMPAK STARZ

Image
aq ni kaki Novel Grafik, aq x suka novel biasa... so ni antara koleksi aq... hehe
IWAOKA MEME
SHINOBU AMANO
IGARASHI KAORU
SUGIYAMA MIWAKO
NATSUNA KAWASE
TOMA REI
(PROLOG) KIM HYONG JUN
(EPILOG) KIM HYONG JUN
WASHIO MIE
OZAKI IRA
USAMI MAKI
NISHI KEIKO
USAMI MAKI
SATSUKI MIKIKO
AIKAWA SAKI

SALAM LEBARAN

Image
SEMPENA BULAN YANG BAIK INI, SAYA INGIN BERMOHON MAAF KEPADA SEMUA YANG MENGENALI SAYA, JIKA SAYA ADA TERKASAR BAHASA, KESILAPAN DARI SEGI PERBUATAN, ATAU MEMALUKAN ANDA SEMUA... SAYA JUGA INGIN MENGUCAPKAN SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN...

#TERUTAMA PADA RAKAN-RAKAN YANG RAPAT... (sediakan duit raya untuk aq... sbb aq masih BUDAK SEKOLAH)

SALAM LEBARAN

MULUT

Image
salam. perlu ke bila ssorang yang brubah mnjadi seorang yang brtrus trng menjdi seoorang yang brcakap tnpa mengira prasaan dan hati owg lain? perlu ke jika seseorang yang ingin menasihati owg lain mnggunakan bahasa yang mnyakit dan boleh mnyinggung prsaan owag yg mndngr nya? prlu ke apabila kita mngajak seseorang untuk mnyertai sesuatu aktiviti dngn mngunakan kn prkataan yang kasar yang mampu memadam kn niat untuk "join" aktiviti tu? bg pndapat aq bnda tu x spatut nye brlaku. owang pernah ckp "Kerana Mulut Badan Binasa". jgn la smpai bnda tu jd dkat kita baru kita nk sdar yang selama ni mulut kita ni cabul sngt lepskan perkataan. mungkin owg da cakap yg owg yang selalu mncarut adalah owg yg x baik, tp kalau dia mncarut skali pn tp x myinggung prasaan owg mcm mna?? sdangkn owag yg mggunakan kn prktaan yg baik tp mnyakit hati owg lain?








ni smua brdsarkan pa yg aq tngk... dan mugkin pa yg aq alami... just chose the good words before you speak....